‘Met overzicht en structuur heb je al één zorg minder’

Ervaringsverhaal

Gepubliceerd op 16 mei 2022

Financieel gezien heeft Bouwe Hofstee zelf een goed leven gehad. Toch wist hij als kind uit een minimumloongezin dat dit niet vanzelfsprekend is. Als voormalig ondernemer wilde hij zijn ervaring met overheidsinstanties en cijfertalent inzetten voor mensen die daar meer moeite mee hebben. Als budgetmaatje stapt hij soms een totaal andere wereld binnen, maar juist daarom kan hij de cliënten van LEEF vaak op weg helpen. “Misschien zijn het typisch de woorden van een ‘financial’, maar mijn motto is: Als je kunt zorgen voor overzicht en structuur, heb je al één zorg minder.”

“In mijn leven heb ik wel vaker vrienden en kennissen geholpen om zaken gedaan te krijgen bij overheidsinstanties. Pensioenaanvragen of hypotheken regelen; meestal kon ik wel uit de voeten met die formulieren en regels. Het leek me daarom een goed idee om hier iets mee te doen voor mensen die hulp nodig hebben. Inmiddels ben ik nu ruim een jaar actief voor LEEF. En dat bevalt goed, mede door de afwisseling in mensen die ik ontmoet en de taken die ik voor ze uitvoer.”

De grootste waarde die Bouwe kan toevoegen, is cliënten helpen om weer overzicht te krijgen. “Wat komt erin en wat gaat eruit? Die cijfers zijn voor mij niet zo’n probleem. Ik begrijp echter goed dat dit wel een uitdaging is als je kampt met een burn-out, of adhd. Je kunt gewoon niet optimaal functioneren als er allerlei geldzorgen en andere problemen door je hoofd spoken.” Bovendien ziet Bouwe dat de samenleving steeds complexer wordt. “Iets geregeld krijgen bij een instantie is ook gewoon ingewikkeld. Zelf ben ik ook vaak lang bezig om zaken uit te zoeken. En soms moet ik hulp vragen bij de experts van LEEF. Zij kennen wél alle trucjes en regels. Maar ja, dat zijn dan ook fulltime professionals. Dat andere mensen die geen netwerk hebben daarin vastlopen, is niet zo vreemd.”

Belangrijk, maar belangeloos

Bouwe aarzelt even voordat hij reageert op de vraag of LEEF echt verschil kan maken in de schuldenproblematiek. “Laat ik voorop stellen dat LEEF een belangrijke taak vervult en we individuele cliënten zeker vooruit helpen. Maar de maatschappelijke uitdaging is groot en complex.” Als voorbeeld noemt hij het grote aantal instanties waar mensen die hulp nodig hebben mee te maken krijgen. “Laatst vroeg iemand aan me: moet ik hiervoor naar LEEF, naar de bewindvoerder of naar het wijkteam? En bij veel van die organisaties staan bovendien hun eigen financiële belangen voorop. Dat vind ik een sterk punt van LEEF: we hebben geen enkel winstbelang bij de hulp die we bieden. Behalve dan de voldoening die het mij persoonlijk biedt.”

Hoop doet leven

Ook wijst Bouwe erop dat het leven momenteel in snel tempo duurder wordt. Genoeg reden voor hem om realistisch te blijven. “Ook al vind ik dat LEEF goed werk doet; voorlopig gaan we genoeg te doen hebben, vermoed ik. Maar we moeten optimistisch blijven. Soms moet er juist een crisis komen om weer ruimte te creëren voor verbetering. En dat zie ik ook regelmatig in de persoonlijke verhalen van cliënten. Het is mooi om te zien hoe tegenslag je ook kunt leren om veerkrachtig te zijn. Hoe je ondanks de moeilijkheden toch positief en dankbaar in het leven kunt blijven staan.”